3 Haziran 2010 Perşembe

Tek kelime yeterli: GOOGLE!


Google: benim ve milyonlarca internet kullanıcısının giriş sayfası, dünyadaki en büyük arama motoru, sunduğu hizmetlerle interneti etkin kullanmanın başlıca yolu.

Google'ın ne kadar önemli bir site olduğunu daha iyi anlayabilmek için dünyadaki 1,7 milyar internet kullanıcısının günde 3,6milyar ve üzerinde arama yaptığını bilmek yararlı olacaktır. Ayrıca dünyadaki mobil abonelerinin %50'si arama yapma amacıyla cep telefonlarından internete giriyor. Özellikle dünyada toplamda 4,6milyar mobil abone bulunduğu göz önüne alınırsa, bu oranın hiç de azımsanmayacak ölçüde olduğu söylenebilir. Türkiye'deki rakamlara bakacak olursak; günde 30milyon ve üzerinde arama yapılıyor.
İnternette aramadan sonra en çok kullanılan uygulama e-posta ve bu konudaki rakamlar da oldukça dikkat çekici: dünyada günde 100milyar mesajlaşma (spam postalar hariç) gerçekleşiyor. E-posta uygulamalarından sonra ise sırayı sosyal ağlar alıyor: facebook, youtube, wikipedia, flickr, linkedin, twitter vb.

Tekrar arama oranlarına dönecek olursak, ilgi çekici bir konu da internet kullanıcılarının %57'sinin televizyonda izlediği reklamla ilgili internette arama yapması. Yani seyirci tv'den aldığı bilgiyle yetinmiyor; daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyor ve bu bilgiye ulaşma amacıyla interneti kullanıyor. Bu durumda bir arama motorunda üst sıralarda yer almanın önemini vurguluyor.
Google'da organik arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilmek isteyen bilgi sağlayıcıları için arama motoru optimizasyonu (search engine optimization, SEO) hizmeti veriliyor. Bununla yetinmeyenler ise google'a sponsor bağlantı verebiliyor. Google'ın gelir modelinin de tamamını Adwords uygulaması kaplıyor. Dünyadaki internet reklamlarının %50'sinin arama motoru reklamcılığında olduğu düşünülürse, Adwords'ün Google için oldukça büyük bir gelir kaynağı olduğu görülebilir.

Google sade bir ana sayfa görüntüsüyle hizmet veriyor ve ziyaretçilerine geliştirilmiş arama seçenekleri sunuyor. Google’da arama sonuçları görseller, web, Türkçe sayfalar, haberler, bloglar gibi kategorilerde ayrıştırılabiliyor. Ayrıca google trends (kelimelerin yıllık ya da aylık bazda belirli bir bölgede aranma oranını grafiksel olarak gösteren uygulama), google translate (hem sözlük hizmeti hem de İngilizce içerik sağlayan sitelerin Türkçeleştirilmesi hizmetini sunan uygulama) gibi ürünlerle bilgiye değer katan farklı hizmetler sunuyor.

Google'ın Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil, konuk olduğu e-pazarlama dersimizde çeviri altyapılarının geliştirildiğinin müjdesini verdi. Tamamen yapay zeka olarak çalışan google translate'in geliştilmesiyle örneğin bir sohbet esnasında bir Fransızla konuşan bir Türk'ün yazdığı Türkçe cümlelerin karşı tarafa Fransızca iletileceği ve tam tersinin de olacağından bahsetti. anlaşılan o ki Google iletişimde dil bariyelerini kaldırmayı hedefliyor. Ayrıca Mustafa İçil'in haberini verdiği bir diğer etkiyeyici uygulama ise cep telefonları üzerine kurgulanmış Örneğin yakın bir zamanda yurt dışında gezerken görüp beğendiğiniz tarihi bir köprünün fotoğrafını internete bağlı olan telefonunuzla çektiğinizde, google köprünün resmini internetteki resimlerle eşleştirip size o köprüyle ilgili detaylı bilgi sunabilecek.

Görüldüğü üzere google çalışmaya ve rakiplerini geride bırakmaya devam ediyor. Ve gelecek yıllarda hayatımızı daha da kolaylaştıracakmış gibi görünüyor.