29 Mart 2010 Pazartesi

Siz de cimri misiniz? :)

Cimri.com
Cimri.com Temmuz 2008’de hayata geçirilen çok genç bir proje.Bu kadar genç olmasına rağmen elde ettiği ziyaretçi sayısı, dikkatleri site üzerinde toplamaya yetiyor. Cimri A.Ş.’nin sitesi olan cimri.com, yine Cimri A.Ş.’ye ait olan gittigidiyor.com’la edilen e-ticaret deneyimlerinden de faydalanılarak kurulmuş. Dört ortaklı bir şirket olan Cimri A.Ş.’nin ortaklarından Aydonat Atasever cimri.com’un başında görev yapıyor. Sitenin kurulumu esnasında dünyadaki fiyat karşılaştırma siteleri örnek alınmış. Fiyat karşılaştırma siteleri genel olarak 2 model altında kuruluyor:
     1) Sitedeki ürünlerle ilgili sadece fiyat bilgileri sunuluyor
     2) Fiyat bilgisine ek olarak, fotoğraf, teknik özellikler vb. konularda da bilgi veriliyor.

Cimri.com 2. Modeli benimsemiş durumda. Kurulum aşamasında da 150.000 ürün için bu bilgileri barındıran veritabanını oluşturmak 18 aylarını almış ve maliyetleri çok yükselmiş. Ama sonuç olarak çok değerli bir veritabanı elde etmişler.

Sitenin ana teması, müşterilerin almayı düşündükleri ürün alternatifleri arasında karşılaştırma yapabilmesini sağlamak. Bir alışveriş rehberi olarak hizmet veren sitede ziyaretçi filtreleme yöntemiyle aradığı ürünü bulabiliyor. Şuanda sitede 160 mağaza ürün sergiliyor ve sitede yaklaşık 180.000 ürün var. Bu nedenle aradığınızı bulabilmeniz için filtreleme yapmak çok önemli.

Nasıl para kazanıyorlar?
Cimri.com sitedeki 160 e-ticaret sitesine yönlendirdiği ziyaretçiler için, ziyaretçiyi yönlendirdiği siteden ürün kategorilerine göre belirlenmiş bir tıklama ücreti alıyor. Ayrıca sitenin reklam gelirleri de var. Ancak banner’dan ziyade sitede proje bazlı reklam kampanyaları düzenleniyor. Örneğin şuanda yaklaşan anneler gününe özel reklamlar sitede yer buluyor.

Aydonat Atasever sitenin kazan-kazan-kazan modelinde hizmet verdiğini söylüyor. Yani siteye girip karşılaştırma yapan ve uygun ürünü bulan müşteri de, müşterinin alışveriş yaptığı e-ticaret sitesi de cimri.com da kazanıyor.

Yeni bir site olmasına rağmen şuanda en çok ziyaret edilen fiyat karşılaştırma sitesi cimri.com. Sitenin trafiği Google organikten geliyor. Özellikle sitede yoğun bilgi olması (sürekli güncel tutulan geniş veritabanı sayesinde) Google’da arama yapıldığında sitenin bulunmasını kolaylaştırıyor ve sitenin tıklanma oranı arttıkça arama listesinde de üst sıraya çıkıyor. Ziyaretçi sayılarına bakacak olursak, ayda 2.5milyon kişi siteyi ziyaret ediyor. Sitenin hedeflediği müşteri grubu ise %100 alışveriş odaklı, 25yaş üstü, A ve B sosyoekonmik statüsünde yer alan alışveriş yapmaktan korkmayan bireyler den oluşuyor. Satın alım yapma niyeti olmayan müşterinin istediği bilgiyi alıp siteden çıkmasına izin veriliyor. Çünkü cimri.com boş bünyesindeki 160 e-ticaret sitesi için boş bir trafik yaratmak istemiyor. Görülüyor ki bunu da başarıyorlar, cimri.com’a giren her 100 kişiden 2’si satın alma yapıyor ve bu oran dünya ortalamasının üstünde.

Yönetim ve organizasyonuna bakacak olursak, sitede 15 kişi çalışıyor ve aralarından 3’ü yazılımcı olarak görev yapıyor. Geriye kalanlar arasında katalog besleme üzerine çalışanlar var. Bilgi girişinin manuel yapılması sitenin kurulum aşamasındaki kadar olmasa da zaman kaybına neden oluyor.

Kurulum aşamasında 2012 yılına kadar bir iş planı belirlenmiş ancak 1 yıl sonra bu planı revize etmek zorunda kalmışlar. Çünkü iş planında 6ay süreceği düşünülen katalog girişi tahminlerinden çok daha uzun sürmüş. Yapabilecekleri cironun tutarı ve kaç e-ticaret sitesiyle anlaşacakları iş planının ana noktalarından olmuş.

Reklam Kampanyaları
Sitedeki trafiği arttırmak amacıyla küçük kitleli bir TV reklamı yapmışlar. Arada Google’da paralı reklam da veriyorlar. Sosyal medyayı kullanıyor ve diğer e-ticaret siteleriyle anlaşarak birbirlerini destekliyorlar. Ayrıca google organik sayesinde bedava reklam yapmış oluyorlar.

Cimri A.Ş. kurucuları gittigidiyor.com’la kazandıkları tecrübeyi cimri.com’da fırsata dönüştürüyorlar.

23 Mart 2010 Salı

Haftanın konuğu, “Tatil için çalışanlar”ın yöneticilerinden biri: Kaan Karayal

Tatil Sepeti, 2004 yılında kurulmuş bir şirket; ancak oluşumu daha öncesine dayanıyor: yönetici ortaklardan biri Kaan Karayal’ın lise yıllarına. Galatasaray lisesi’nde okuyan Kaan Karayal arkadaşlarıyla birlikte Daltons’u kurarak ilk tatil organizasyonunu Uludağ’da gerçekleştirmiş. Her geçen yıl Daltons’un düzenlediği gezilere talep artmış ve Uludağ gezisini Akdeniz sahilleri de takip edince Daltons’un gezilerine katılan öğrencilerin sayısı bin kişiyi bulmuş. Öğrenciler arasında Daltons diye bilinen bu grup 2002 yılında DLT Tour adıyla iş camiasında boy göstermeye başlamış. O dönemlerde tatile gitmek için özellikle Harbiye’de konumlanan tur firmalarına gidip rezervasyon yaptırmak gerekiyormuş ve bu işlem zaman alıyormuş. Öğrencilerden gelen bireysel tur talepleri üzerine piyasadaki ihtiyacı fark eden DLT bin kişilik turlar yerine kişilere özel turlar da düzenlemeye başlamış ve böylece Tatil Sepeti’nin temelleri atılmış…

Yola üç ortak olarak çıkan DLT ekibi aralarına Amerika’da okuyan yazılımcı bir arkadaşlarını da alarak tatilsepeti.com’u kurmuşlar. Başlangıçta tur şirketlerini internette ortak bir platform üzerinde buluşturmaya ikna etmek konusunda çok sıkıntı yaşamışlar. Ancak öğrencilik yıllarındaki organizasyonlarıyla iyi ilişkileri kurdukları tur firmalarını ikna etmeyi başarmışlar. İlerleyen dönemlerde sitenin ziyaretçi sayısının giderek arttığını gören ve öncesinde üye olmayan tur firmaları tatilsepeti.com’da yer almak için başvurmaya başlamış.

Başlangıçta “internetin reklamı internette yapılır” düşüncesiyle düşük maliyetle diğer internet sitelerinde tatilsepeti.com’un tanıtımını yapmışlar. Özellikle internet reklamlarının satışı arttırır nitelikte olması ve müşteri üzerindeki etkilerinin daha kolay ölçülebilir olması ilk etapta gazete yerine interneti tercih etmelerinde iki önemli etken olmuş. İlerleyen dönemde ise marka bilinirliği adına gazete, dergi, TV gibi mecralarda da reklam verilmeye başlanmış. Tatil Sepeti’nin ilk hizmet verdiği dönemde internet üzerinden tatil planlamaya talep de Tatil Sepetinin piyasadaki rakiplerinin sayısı da azmış. Günümüzde ise hem internet üzerinden tatil planların sayısı çok yüksek bir orana sahip, hem de hızla rakip siteler kuruluyor.

Rekabet üstünlüğü sağlayabilmek adına müşteriye verdikleri değeri ön plana çıkartmayı ve müşteriye yeni ürünler sunmayı hedefliyorlar. Sitede yurt içi oteller, yurt içi turlar, Kıbrıs otelleri ve balayı seçeneklerinin yanı sıra bu sene eklenen yurt dışı seçeneğiyle de geniş bir yelpazede hizmet sunuluyor. Tatil Sepeti geçen yıl tüm uçak firmalarıyla yaptıkları anlaşma sonucunda uçak bileti konusunda da hizmetini geliştirmiş. Yurtdışında rakipleri olarak gördükleri Expedia ile geçen yıl yaptıkları anlaşma sayesinde Expedia’nın 99 tane ürünü için Türkçe hizmet veriliyor ve Türk Lirasına taksit imkanı sunuluyor. Ayrıca detaylı arama sekmesi sayesinde karşınıza gelen otel, oda özellikleri, aktiviteler vb kriterlerinden istediğiniz gibi filtreleme yaparak size en uygun oteli bulabiliyorsunuz. Üstelik sitede kriterlerinize uygun alternatifler arasında kıyaslama yapılarak en ucuz fiyat seçeneği karşınıza getiriliyor.

Tatil Sepeti A, B ya da C+ sınıfındaki grupları hedef müşterileri olarak belirlemiş durumda ve özellikle 5yıldızlı oteller sitede ön plana çıkartılıyor. Butik otelleri pek tercih etmemelerinin nedeni ise bu otellerle sistemli çalışmanın zor olması.

Tatil Sepeti’nin organizasyon yapısına bakacak olursak firmada Kaan Karayal finans ve kontrol departmanını yönetiyor, kuruculardan biri satış ve pazarlamanın diğeri ise yazılım departmanın başında görev alıyor. Şuanda firmada çalışan sayısı 100 ve bu 100 kişiden 40’ı çağrı merkezinde müşterilere yardımcı olmaya çalışıyor. Firmanın sıkıntı yaşadığı konu bilgi girişinin manuel yapılıyor olması. Siteden bir rezervasyon yapılması durumunda ilgili ekip acentenin sistemine giriş yapıyor ve bu durumda vakit kaybına neden oluyor. Siteden rezervasyon yapıldığı anda acentelerin sistemine de rezervasyon bilgisinin otomatik olarak aktarılmasını sağlayan bir sistem firmanın işlerini kolaylaştıracaktır.

Tatil Sepeti gelirlerinin bir kısmını ortak firmaların ve farklı sektörlerden firmaların reklamlarını yayınlayarak elde ediyor. Yurt içinde firmanın en büyük rakibi diğer tatil sitelerinin aksine çok sayıda yer verilen turizm ilanları nedeniyle gazeteler. Ancak internet kullanımının artması Tatil Sepeti’ne rekabet avantajı sağlıyor.

Sonuç olarak firmanın büyüme stratejileri üç ana noktada toplanıyor:

1) Ürün yelpazesini genişleterek büyüme
2) İnternet kullanımının genişlemesi sayesinde büyüme
3) Reklam bütçesi arttırılarak tanıtım yoluyla büyüme

Bakalım bu stratejiler gelecek dönemde de tatilsepeti.com’un rakipleri arasında sıyrılmasını sağlayabilecek mi?