5 Mayıs 2010 Çarşamba

XING~İşini geliştirmek isteyenler için küresel bir ağ

“İşini geliştirmek isteyenler için küresel bir ağ” : Xing’in kendi cümleleriyle kendisi için yaptığı tanım bu. Günümüzde sosyal paylaşım sitelerinin popülerliğinin yanı sıra sosyal iş ağları da oldukça revaçta. Artık çalışan adaylarının profili değiştikçe, iş arama ve çalışan arama yöntemleri de değişiyor. Bu yöntemlerin değişmesine en büyük katkıyı da internet siteleri yapıyor.

Xing, Alman menşeli bir kurumsal paylaşım platformu. 2003 yılında Cember.net adıyla faaliyete başlayan Türk sosyal iş ağını satın alarak 2008 yılında Türkiye pazarına girmiş bulunuyor ve şuanda Türkiye’de pazar lideri konumunda. Xing’in bilgi işlem, insan kaynakları gibi departmanları Hamburg’da konumlandırılmış. Türkiye’nin yol haritası Almanya tarafından belirleniyor ancak Xing Türkiye genel şirket politikalarına uyarak lokal yönetim anlayışları benimsiyor.

İşe alım sürecinin değişmiş olması bireylerin sahip olduğu sosyal ve iş ağının önemini arttırıyor. Örneğin Xing Türkiye Genel Müdürü Hakan Gönenli, Amerika’da bir iş için başvuran adayların %50sinin reddedilme sebebinin, adayın sosyal medyalardan araştırılarak şirket profiline uygun olmadığına karar verilmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Avrupa lideri olan Xing, kendisiyle aynı iş modeline sahip Amerika lideri Linkedin ile büyük bir rekabet içerisinde. Türkiye’de ise iş arama siteleri kariyer.net, secretcv.com ve yenibiris.com da iş modellerinin örtüştüğü noktalarda Xing’e rakip sayılabilir. Ancak bu sitelerle Xing’in iş modeli arasında şöyle bir farklılık var: Aktif iş arayanlar kariyer.net, secretcv.com ve yenibiris.com’da vakit geçirirken, Xing aktif iş aramayanları da bünyesinde barındırıyor.

Xing reklam vermek yerine davetiyeler gönderme ve bağlantıları genişletme yoluyla büyüme politikası güdüyor. Gelirlerinin önemli bir kısmı ise premium üyelerden geliyor. Şuanda Xing’de 800.000 premium üye var. Standar üyelik ise ücretsiz. Ancak standart üyelere, 7 arkadaşlarını siteye davet etmeleri koşuluyla belirli bir süre için ücretsiz Premium üyelik şansı tanınıyor. Böylece hem standart üyeler premium üye olması için motive ediliyor hem de Xing’in ağı genişletiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder