19 Nisan 2010 Pazartesi

Türkiye’nin İlk Portalı: Mynet

Mynet’in kuruluşu 1990 yılına dayanıyor. Günümüzde 160 çalışanı olan mynet’in 6.5milyon kayıtlı aktif kullanıcısı var. Ayda 25milyon ziyaretçisi olan mynet son 12 ayda %22 büyümüş, üstelik son 12 ayda pazarın büyüme oranı %6. Rakamlara bakıldığında mynet oldukça başarılı görünüyor.
Mynet’in hizmet vermeyi hedeflediği 4 ana tema var:
  • İletişim: e-posta
  • Eğlence: Vidyo, film, fotoğraf
  • Topluluk: Sosyal paylaşım
  • İçerik: Gündem, finans, dünyadan haberler…
Yatay bir portal olan mynet kullanıcıya 48 farklı servis sunuyor ve her servise ürün yönetimi anlayışıyla yaklaşıyor. Bu noktada yatay portal ve dikey portal ayrımından kısaca bahsetmek yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Yatay portallar kullanıcıların her çeşit ihtiyacını sağlamaya yönelik içerikler sunmayı hedefler (örn. yahoo). Dikey portallar ise (diğer adıyla vortal) belirli bir konuda içerik sunarak, tanımlanmış hedef kitleye odaklanan ve özel hizmet sunan portallardır (örn. tatil.com).

Yatay portallarda anasayfa çok önemli, çünkü kullanıcı ortalama 8sn ana sayfada kalıp o siteden bir hizmeti kullanmaya ya da siteden ayrılmaya karar veriyor. Bu yüzden en çok tercih edilen servisler ana sayfada kullanıcının daha kolay erişebileceği ve dikkat çekici noktalara yerleştiriliyor. Mynet’te en çok tüketilen içerik haber, haberi ise e-posta takip ediyor. Son yılın trendleri olan video ve müzik paylaşımı da üçüncü en önemli servis denilebilir.

Mynetin bazı servislerine göz atacak olursak:
Mynet e-posta: Windows live Hotmail ve google mail’den sonra üçüncü sırada mynet e-posta servisi yer alıyor.
Mynet eksenim: Türkiye’de facebooktan sonra en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi. Her ne kadar facebook açık ara önde olsa da mynet de ikinci sırada yerini almış. Ayrıca eksenim’de facebook’tan farklı olarak üye olmadan arama yapabiliyorsunuz. Ancak iletişim kurmak istiyorsanız üye olmak zorundasınız.
Mynet oyun: Bu servis de mynetin en çok ilgi gören hizmetleri arasında yer alıyor. Son 3 yılda %200 büyüme göstermiş.
Kavun-müzik: mynet için çok yeni bir servis. Türkiye’deki en geniş müzik kataloguna sahip ve bu servisle kullanıcı kendi müzik listesini oluşturabiliyor.
Mynet video: Türkiye’de 400bin kullanıcıya sahip video paylaşım servisi

Ayrıca mynet hitap ettiği segmentlere özel hizmet için yurtdışı kökenli sitelerle stratejik işbirliklerine gitmiş. Bunların arasında ivilleage (kadınlara yönelik), askmen (erkekler için) ve cnet (teknoloji odaklı)yer alıyor.

Yönetim ve organizasyon yapısına bakacak olursak mynet işlerini 8 ayrı bölümle yürütüyor: ürün geliştirme, yazılım, teknoloji, finans, pazarlama, iş geliştirme ve müşteri ilişkileri.

Portallar arası rekabet düşünüldüğünde, mynet yatay bir portal olmasına rağmen dikey portalları asıl rakipleri olarak görüyor. Mynetin genel müdürü Sabire Ercan, yataylar arası rekabettense, dikey bir portalın kendi alanında gelişerek yatay portalların o alandaki servisine rakip olmasının daha zorlayıcı bir rekabet ortamı doğurduğunu söylüyor. Örneğin facebook ve eksenim arasındaki rekabet ve facebook’un sahip olduğu üstünlük gibi…

Mynetin gelir modeli içerisinde 2 ana aktör var: reklam gelirleri ve ürün-hizmet gelirleri. İlk kurulduğu dönemde sadece sohbet ve e-posta hizmeti verirken gelirlerinin tamamını reklamlardan elde ediyordu. İlerleyen zamanlarda içerik ve eğlence hizmetleri vermeye başlayınca, ürün ve hizmetlerinden elde ettiği gelirler reklam gelirlerine eklendi.

Mynet gördüğüm kadarıyla beni ve birçok arkadaşımı internetle tanıştıran kapı. Pek çoğumuzun ilk mail adresleri mynetten. Ancak şuanda bu arkadaşlarımdan çok çok az bir kısmı hala myneti kullanıyor. Mynet yerine farklı dikey portallardan işlerini yürütüyor, e-posta için mynetin yatay rakiplerinden yahoo’yu ya da google mail’i kullanıyorlar (ben de dahil). Rakamlar olumluyu gösteriyor ancak mynet bizi ve bizim gibileri kaybetmesinin nedenine de odaklanmalı diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder